Beenklachten

Klachten in het been die vanuit de rug komen worden in de volksmond Ischias of Ischialgie genoemd. Eigenlijk is dit een verzamelnaam voor pijn in het verloop van de beenzenuw (n.ischiadicus). Als de uitstraling voorbij de knie komt dan kan er wel eens worden gedacht aan een hernia. De zenuw raakt dan ontstoken waardoor er een typerende scherp schietende pijn vanuit de rug voorbij de knie optreedt. In sommige gevallen kan er dan ook krachtverlies of gevoelsverlies aanwezig zijn. Toch zijn er ook klachten in het been die overeen kunnen komen met een Ischias maar waarbij de beenpijn eigenlijk uit een andere regio, zoal de rug of de heup komt.

Vroeger werd er bij een hernia al snel geopereerd. Door nieuwe inzichten weten we dat afwachten vaak net zo effectief is. Bij 75% van de mensen geneest een hernia vanzelf binnen 3-6 maanden en verdwijnt de beenpijn. Rugklachten kunnen soms nog wel langer aanwezig blijven.

Het klinkt misschien raar maar gezonde mensen zonder rug- en beenklachten kunnen ook een hernia hebben. Een hernia gaat pas klachten geven als de zenuw ontstoken raakt. Het heeft daarom ook niet altijd zin een foto of MRI te maken.

Hoewel de meeste mensen herstellen blijven sommige mensen na ischias of een hernia (operatie) nog steeds klachten houden. Om er achter te komen wat hier de oorzaak van is, kijken we zowel naar lichamelijke (waar zit het probleem) als geestelijke factoren (bv. hoe ga je met je klachten om). Zo zijn er veel misvattingen rondom rugklachten. Gelukkig zijn wij specialist op dit gebied en helpen je graag verder.