Fysiotherapie

Fysiotherapie tijdens corona. Wat moet je weten?

Fitfactorij is weer open voor behandelingen

Fijn nieuws voor iedereen die de fysiotherapeutische zorg heeft gemist afgelopen weken. Vanaf maandag 4 mei 2020 mogen wij onze praktijk weer openen. Een hele fijne beslissing waarmee we de uitgestelde zorg voor reguliere patiënten mogen hervatten. Uiteraard hebben we de noodzakelijke maatregelen getroffen zodat we de behandelingen op een verantwoorde en veilige wijze kunnen hervatten. Dit doen we aan de hand van een door het RIVM, het Keurmerk en branchevereniging KNGF goedgekeurd protocol. Daarbovenop passen wij nog enkele eigen maatregelen toe om onze cliënten en therapeuten een zo veilig mogelijke plek te bieden. Veiligheid staat bij ons altijd voorop! Hieronder kun je lezen wat deze maatregelen precies inhouden. 

Kan ik een afspraak maken?

Ja, dat kan! Maar vooralsnog alleen als je geen symptomen heeft van hoesten, niezen, verkoudheid, keelpijn, koorts en/of benauwdheid. En zolang iedereen zich aan de voorschriften houdt. Bij het maken van een afspraak zullen wij je daarom een aantal vragen stellen. Het is belangrijk dat deze naar waarheid worden beantwoord.

• Ben je langer dan 3 maanden niet bij ons geweest of bent je helemaal nieuw in onze praktijk, dan ontvang je altijd een intakegesprek middels een videoconsult. Tijdens dit consult kun je met de therapeut bespreken of een volgende afspraak in de praktijk gemaakt moet worden omdat dit het beste is voor uw functioneren. Hierbij wegen we het risico op besmetting af tegen de noodzaak om behandeld te worden.

Is het veilig om naar de praktijk te komen?

Ja, het is veilig om naar de praktijk te komen! Bij het vaststellen van ons beleid in de praktijk zijn we uiterst zorgvuldig te werk gegaan en nemen we meer veiligheids-maatregelen dan de overheid aangeeft. Wij hebben besloten vooralsnog alleen mensen toe te laten die geen symptomen hebben.

Naast de gebruikelijke maatregelen en hygienemaatregelen van het RIVM; geen handen schudden, in je elleboog niezen en hoesten, grondig handen wassen, gebruik van papieren zakdoekjes hebben we nog extra maatregelen getroffen om de praktijk zo veilig mogelijk te maken.

Welke extra maatregelen hebben jullie getroffen?

fysiotherapeut amersfoort
Vanaf 04/05/2020 gelden de volgende aanvullende huisregels:

• We hebben alle openbare ruimtes zo ingericht dat 1,5 m. goed gehanteerd kan worden.
• De kleedkamers, douches en zover mogelijk de toiletten blijven gesloten.
• We hebben de deuren zo aangepast dat deze tijdens openingsuren van de praktijk altijd allemaal open staan.
• In de wachtruimte zullen maximaal 2 personen tegelijk aanwezig zijn. Er zal voorlopig geen koffie of thee worden aangeboden.
• Er is een route op de vloer aangegeven. Daarnaast hanteren we ruime uitlooptijden, waardoor cliënten elkaar zo min mogelijk zullen treffen.
• We hebben het extra handenwas-punt ingericht, waar cliënten bij binnenkomst en vertrek de handen grondig kunnen wassen.
• Als we een fysieke behandeling moeten doen, waarbij we binnen de 1,5 meter contact hebben, dan gebruiken de therapeuten een mondkapje en handschoenen.
• In de trainingszaal zijn, door middel van tape, ruime trainingsstations aangegeven. De trainingsmaterialen worden door de therapeuten voor en na gebruik gedesinfecteerd en klaargezet binnen uw station.

Waarom gaan jullie open?

We zijn al die tijd alleen open gebleven voor behandelingen op afstand en voor behandelingen voor mensen bij wie blijvende schade zou ontstaan als ze niet behandeld zouden worden.
Wat we nu doen is een verruiming. We gaan open voor mensen zonder symptomen en waarvoor een behandeling in de praktijk noodzakelijk is om een goed resultaat te bereiken. Beschermingsmaterialen zijn leverbaar via onze eigen leveranciers. Verder hebben we nog steeds de keus gemaakt om gesloten te blijven voor mensen mèt symptomen.

Wat kan ik zelf doen om zo veilig mogelijk bij jullie te komen?

fysiotherapeut amersfoort
• Kom alleen, of indien noodzakelijk met maximaal één begeleider.

• Kom niet eerder dan 5 minuten voorafgaand aan uw afspraak.
• Loop bij binnenkomst direct door naar de centrale wasbak. We vragen je om hier zowel bij binnenkomst als vertrek je handen grondig te wassen en drogen.

Behandeling in de behandelkamer
• Neem bij behandeling in de behandelkamer plaats in de wachtkamer.
• Ga vooraf thuis naar het toilet. Zo kunnen we het toiletgebruik zo minimaal mogelijk houden.
• Neem drie handdoeken mee als u weet dat u een fysieke behandeling krijgt.
• De therapeut zal een mondkapje dragen en handschoenen.

Behandeling in de trainingszaal
• Loop bij een revalidatietraining direct door naar de zaal.
• Kleed je thuis vast om en neem zo min mogelijk spullen mee. De kleedkamers en douches blijven gesloten. Leg je spullen bij binnenkomst op de aangegeven plek.
• Ga vooraf thuis naar het toilet. Zo kunnen we het toiletgebruik zo minimaal mogelijk houden.
• Neem je eigen bidon met drinken en een handdoek mee.

Gaan consulten op afstand nog door?

Ja, ook de online afspraken gaan door. We hebben gemerkt dat een videoconsult voor veel mensen werkt en het net zo effectief kan zijn als een behandeling op de praktijk.
Verder is het voor mensen die WEL symptomen hebben van hoesten, niezen, keelpijn, koorts en/of benauwdheid in deze fase nog de enige optie om behandeld te worden.
Lees hier mee over een e-consult. 

Hoe zit het met de vergoeding van video-consulten?

Als u aanvullend bent verzekerd voor fysiotherapie worden video-consulten op dezelfde manier vergoed als een consult in de praktijk.

Ik heb hooikoorts symptomen. Mag ik wel komen?

Nee, helaas niet. We hebben besloten om mensen met symptomen van hoesten,  niezen etc. niet toe te laten. Helaas zijn dit ook de symptomen bij hooikoorts. In de wachtkamer  kan men het verschil niet zien en om het gevoel van veiligheid optimaal te houden, hebben we deze vervelende keuze moeten maken.