Dry Needling

Dry needling is een effectieve behandelmethode om klachten aan te pakken die worden veroorzaakt door triggerpoints. Onze therapeuten Raymon en Kim zijn gespecialiseerd in de behandeling van deze triggerpoints middels Dry Needling. Voor Dry Needling in Amersfoort ben je bij ons aan het juiste adres!

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek spierverhardingen en verkrampingen snel en langdurig kan laten ontspannen. Accupunctuur en Dry Needling worden vaak met elkaar verward. Dry Needling maakt gebruik van een droge (dry) naald (needle).

Het verschil tussen Dry Needling en accupunctuur zit in de manier van behandelen. Bij accupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten. Bij Dry Needling gebruikt de fysiotherapeut veelal één naald, waarmee hij kortdurend de spier prikkelt. Hij prikt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’, om de spier te laten ontspannen. Dry Needling valt onder de fysiotherapeutische of manuele behandeling en wordt vaak vergoed door de zorgverzekeraar. Onze therapeuten behandelen je graag met Dry Needling in Amersfoort!

Triggerpoints

Triggerpoints zijn spierknopen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar vaak ook voor problemen kunnen zorgen in andere lichaamsdelen. Dit wordt referred pain genoemd en kan zich uiten in pijn of stijfheid in bijvoorbeeld een nekspier, die voor hoofdpijn of duizeligheid kan zorgen. Triggerpoints zijn vaak ook de aanleiding van een bewegingsbeperkingen of verminderde kracht van de betrokken spieren en/of gewrichten. De meest voorkomende triggerpoints zitten in je nek, schouder, rug of bil. Iedereen heeft triggerpoints in zijn spieren zitten, maar dat wil niet altijd voor lichamelijke klachten zorgen. Ook kunnen triggerpoints voor tintelingen in je arm of been zorgen. Een triggerpoint kan ook de oorzaak zijn voor hoofdpijn of duizeligheid.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan:

  • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of ongeluk;
  • Chronisch, door een langdurig verkeerde houding;
  • Langdurige overbelasting;
  • Overbelasting of blessures bij sporters;
  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus-letsel of een hernia;
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips;
  • Psychologische factoren zoals stress en depressie;
  • Slaaptekort;
  • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van bijvoorbeeld een rugzak.

Dry Needling behandeling

De fysiotherapeut kijkt samen met jou naar het beweegprobleem en de ervaren klachten. Aan de hand van de intake en screening gaat de therapeut een onderzoek verrichten om te kijken naar het beweegprobleem en de spieren die mogelijk de pijn en beperkingen veroorzaken. De fysiotherapeut bepaalt of er een indicatie is voor Dry Needling en zal dit samen met jou overleggen.

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als de triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Het aanspannen van de spier kan zorgen voor een krampachtig gevoel. Bij langdurige klachten behandelt de therapeut vaak meerdere spieren. Na de behandeling kan de spier wel wat vermoeid of stijf aanvoelen, maar dat is vaak van korte duur. We raden je aan om na de behandeling voldoende water te drinken. Ook krijg je na de behandeling krijg je oefeningen en houdingsadviezen, zodat je zelf aan het werk kan met het voorkomen van deze klacht.

Vergoeding Dry Needling

Dry Needling is onderdeel van een fysio- of manueel therapeutische behandeling en wordt vergoed mits je daarvoor verzekerd bent. Informeer bij je zorgverzekering of je verzekerd bent voor fysiotherapie. Het overzicht van de kosten vind je bij onze tarieven en vergoedingen.