Dry Needling

Dry needling is een effectieve behandelmethode om verschillende spierklachten aan te pakken die worden veroorzaakt door triggerpoints. Onze therapeuten Raymon en Kim zijn gespecialiseerd in deze behandeling. Voor Dry Needling in Amersfoort ben je bij ons aan het juiste adres!

Wat is Dry Needling?

Dit is een methode waarbij wij door middel van een hele dunne naald knopen of verkrampingen(ook wel triggerpoints) snel en langdurig kan laten ontspannen. Dry Needling maakt gebruik van een droge (dry) naald (needle), er wordt dus ook niks ingespoten. Accupunctuur en Dry Needling worden vaak met elkaar verward. Bij accupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten. Bij Dry Needling gebruiken wij veelal één naald, waarmee wij kortdurend de spier prikkelen. We prikken op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’, om de spier te laten ontspannen. Deze vorm van therapie valt onder de fysiotherapeutische of manuele behandeling en wordt vaak vergoed door de zorgverzekeraar.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn spierknopen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar vaak ook voor problemen kunnen zorgen in andere lichaamsdelen. Dit wordt referred pain genoemd en kan zich uiten in pijn of stijfheid in bijvoorbeeld een nekspier, die voor hoofdpijn of duizeligheid kan zorgen. Ze zijn vaak ook de aanleiding van een bewegingsbeperkingen of verminderde kracht van de betrokken spieren en/of gewrichten. Wij zien de meeste triggerpoints zitten in de nek-, schouder-, rug- of bilspieren. Iedereen heeft triggerpoints in zijn spieren zitten, maar dat wil niet altijd voor lichamelijke klachten zorgen. Ze kunnen ook voor tintelingen in je arm of been zorgen.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan:

  • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of ongeluk;
  • Chronisch, door een langdurig verkeerde houding;
  • Langdurige overbelasting;
  • Overbelasting of blessures bij sporters;
  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus-letsel of een hernia;
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips;
  • Psychologische factoren zoals stress en depressie;
  • Slaaptekort;
  • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van bijvoorbeeld een rugzak

 

Dry Needling behandeling

Wij kijken samen met jou naar het beweegprobleem en de ervaren klachten. Aan de hand van de intake en screening verrichten wij ons onderzoek om zo het probleem en de behandeling in kaart te brengen. Jouw fysiotherapeut bepaalt of er een indicatie is voor Dry Needling en zal dit samen met jou overleggen.

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als de triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Het aanspannen van de spier kan zorgen voor een krampachtig gevoel. Bij langdurige klachten behandelt de therapeut vaak meerdere spieren. Na de behandeling kan de spier wel wat vermoeid of stijf aanvoelen, maar dat is vaak van korte duur. We raden je aan om na de behandeling voldoende water te drinken. Ook krijg je na de behandeling oefeningen en houdingsadviezen, zodat je zelf aan het werk kan met het voorkomen van deze klacht.

Wil je meer weten over Dry Needling? Bekijk deze blog.

Vergoeding Dry Needling

Dry Needling is onderdeel van een fysio- of manueel therapeutische behandeling. Het wordt dus vergoed mits je voor fysiotherapie verzekerd bent. Het overzicht van de kosten vind je bij onze tarieven en vergoedingen.